2011. január 8., szombat

Hogyan készüljünk versenyekre

Új év, új gondolatok, új kihívások... Nem épp nekem, mert velem most épp a Halál is időpontot egyeztet, hogy mikor konzultálhatnánk a "Vinnélek magammal, b@zze, de nem érlek utol" szintű időbeosztásom miatt (az "amit ma megtehetsz, azt halaszd jövő évre, mert elfogyott a pénz" megy most a cégnél, és épp elértük a jövőre szintet tavalyhoz képest, ergo mindent egyszerre kellene elintézni, ami október-november-december hónapról átcsúszott).

Sokan vannak azonban, akik most dönthetnek úgy, hogy belekezdenek a versenyzésbe. Versenyre járók között is van azonban különbség. Ott van pl Mr Fluffos, vagyis Kaba, aki azért jár el versenyekre, hogy új emberekkel találkozzon, és nem érdekli, hogy hol is végez. És persze ott van Mr Tápos, vagyis Daxora is, aki szintén azért jár el versenyekre, hogy új emberekkel találkozzon, de kicsiny lelkét nem nyugtatja meg, ha utolsó lesz. Sőt, akkor még több áldozatot ad a sötét isteneknek, ha nyer (bár már mondtam neki, hogy ez öngerjesztő folyamat; hogy nyerjen, áldoz, ha nyer áldoz, ha nem nyer még káromkodik is, de még többet áldoz; nem épp elég költséghatékony, de csak nem hisz nekem, az viszont más kérdés, hogy folyton nyer... :) ).

Amit most leírok, az az utóbbiaknak szól, akik esetleg lélekben szeretnének felkészülni arra a szörnyű esetre, hogy mindenféle fényképek készülnek róluk, sőt a nap végén a szervező kezet akar fogni velük, és esetleg még valamilyen érmét/oklevelet/tárgynyereményt is a kezükbe akar nyomni.

Ez viszont nem olyan recept, mint a Horváth Rozi féle, ahol ha lépésről-lépésre követed az utasításokat, akkor kész is van a 3 fogásos vacsora, inkább egy kivonat, amit ha követsz, akkor segít ennek a célnak az elérésében. Ezért nem is szeretnék év végén mindenféle szitok/spam/trójai leveleket kapni, mert nem ő lett az első az idei évben, pedig pontosan követte a leírást... (Ilyen esetben szólok Daxnak, hogy nőtt az áldozható egyének létszáma, és adom a pontos címet, amiről lehet begyűjteni az illetőt, úgyhogy most tessék már előre megfenyegetni érezni magatokat /te is, Kaba/. ; ) )

Tehát, eldöntöttük, hogy a nagy magyar puszta legfőbb tökös gyereke leszünk valamilyen wargame versenyen. Aztán odamentünk az elsőre, és olyan szinten tarrá vertek minket, hogy csak lestünk. Valami itt nem stimmel, pedig adott környék legjobbjai vagyunk (Budapest kivételével, erre majd visszatérünk, de ha te vagy Budapest legjobbja, akkor innentől kezdve csak vigyorogj, ez a bejegyzés nem neked szól, és idén majd meglátjuk, hogy ki is nyer majd).

Szedjük hát össze, hogy mi volt a gond!

- Melyik rendszerben játszottál?
- Milyen sereget vittél?
- Mi volt a sereglistádban?
- Kik voltak az ellenfeleid?
- Milyen volt a kockajárásod?
- Ismerted e az ellenfeleid játékstílusát?
- Milyen küldetéseket játszottál?
- Mennyit gyakoroltál, és kivel?

Hát kezdjük akkor.

Első pont: melyik rendszerben játszottál?

A WHFB 8. rendszere megint adott egy pofont a régi tápos seregeknek (szegény démonok, már itt is szívnak... Oké, tudom, előtte meg túl táposak voltak, főleg a kis kedvenceim :P). Most más a táp, viszont a rendszer kiegyensúlyozottabb lett.

A 40k az még mindig el van szállva, itt nem mindegy, hogy milyen sereget hozol. Egy SW vagy BA még mindig több esélyt ad a győzelemre, mint egy necron vagy tau. Tehát itt elég jelentős egyenlőtlenségek vannak.

WM/Hordes jó szocialista: mindenki egyformán tápos (tudom, Huntroll, kivéve szegény trollokat :-D ). Itt a jól működő sereg a lényeg, nem az, hogy mivel kezdtél, max azt az adott egységet nem tudod berakni versenybe, ami a szíved csücske.

Tehát már ez sem mindegy. Ha versenyre akarsz menni, akkor ezt el kell fogadni. Főleg 40k-nál tud ez zavaró lenni, de ilyen a kiadó, mindig a legújabb a legjobb.

Második pont: Milyen sereget vittél?

De hát ezt az előbb kitárgyaltuk, nem?- kérdezhetné a kedves olvasó. Nem teljesen.

A sereglista megépítése régen sokat döntött. Ma már fogod magad, megnézed, hogy mivel is nyertek sokat (az internyet szabadsága, ugye), és elviszed ezt a listát versenyre. Aztán könnyen meglehet, hogy jól kikapsz. Egy olyan 40k versenykörnyezetben, ahol nincs tank, de rengeteg a gyalogos, nincs szükség tankelhárításra. Itthon viszont általában rengeteg a jármű, és máris elvesztetted a csatád, mielőtt még bármit is csináltál volna.

WHFB-ben is van hasonló: most a nagy blokkok az uralkodók. Aki erre nem készül fel, az bizony máris hátrányból játszik.

WM/Hordes részről pedig a Tier rendszert érdemes átgondolni, mert lehet, hogy nagyobbat buksz, ha tier listát viszel, mintha egy rendes sereget raktál volna össze (kivételek persze vannak, tudom, Cryx Deneghra pl, lehet fújolni :P ).

És máris a harmadik pontnál vagyunk: Mi volt a sereglistádban?

Hát igen. Ha már tudod, hogy mi szokott lenni általában (mire mi a jellemző, whfb nagy blokkok, 40k sok tank), sőt, azt is megnézted, hogy az emberek általában milyen seregeket szoktak vinni (pl WHFB-ben sok a WoC, Ork, 40k-ban BA, SW, elda, CSM, WM/H-nál sok a Khador, Cryx, de nincsen Cingár /Cygnar/), akkor máris úgy tudod alakítani a saját sereged, hogy ne halj meg az első körben (orkoknál felkészülni tömegre, BA és elda, CSM miatt pszire, Khador miatt a nagy páncélra, Cryx ellen a tömegre és szívásra).

Van viszont még egy fontos szempont. Mert az a lista, ami bármivel elbánik, akárhogy is dobj, akárhogy is próbálnak megszívatni, és mégse megy, na, pontosan ez nem létezik. Vagyis valaki ellen mindig gondban leszel, és máris a másik pontnál vagyunk:

Negyedik pont: Kik voltak az ellenfeleid?

Ki lehet azt az embert röhögni, aki utolsó vagy utolsó előtti lett, de első két ellenfele meg az első kettő... Hiába van a svájci rendszer, valahogy kezdődnie kell egy évnek/versenynek is. Legendáson rendszer van erre, de első alkalommal nagyot lehet ezzel szívni. Vagy épp a tavalyi példa Barakissal: ugye, éves második lett, sokáig első is volt. Egyik napon bal lábbal kelt fel, első meccsén alig szerzett pontot az élmezőnyből származó ellenfele ellen. Nap közbeni svájci rendszer miatt így azonos pontszámú ellenfelet kapott, akit teljesen lealázott, ezzel a maximális pontszámot bezsebelte (már ő érezte rosszul magát), így visszakerült a megszokott helyére, az élmezőnybe, mert a többiek szépen lenullázgatták önmagukat. Egy versenyen az ilyesmi teljesen megszokott!

Ötödik pont: Milyen volt a kockajárásod?

Legfontosabb: ne fogj mindent a kockákra! Ha másképp oldod meg, ahol nem mindent egy dobásra teszel fel, akkor lehet, hogy nyertél volna. El kell fogadni, hogy Fortuna mindenkinek ad a kegyéből, ahhoz viszont, hogy valakinek oda tudja adni, a másiktól veszi el. És nő. Annyira szeszélyes, hogy egy pasi ha megszakad, akkor sem tudja ezt összehozni. Mit lehet tehát tenni? A lehető legjobban kiszorítani, és ha mégis közbeszól, akkor elfogadni. Pont.

Hatodik pont: Ismerted e az ellenfeleid játékstílusát?

Na, itt jön be a nagy magyar helyzet. Wargame-ek terén versenyek bizony főleg Budapesten vannak, akárcsak a versenyre járók zöme is innen adódik (évekig magam is 240 km-ről jártam versenyekre, így megértem a helyzetet). Így ha valaki nem ebből a vonzáskörzetből van, annak bizony nehéz megismernie előzetesen az ellenfelei stílusát, ami sokszor teljesen más, mint a helyi. Ez ellen érdemes minél több helyről csataleírásokat, gondolatokat olvasni az illetőtől/illetőről. Erre valók a forumok. Másik jó lehetőség az időnkénti megjelenés klubokban. 40k terén HQ/KCS, WHFB terén KCS/TLK, WM/H terén Kantina. Esetleg adott élmezőny tartókkal előre meccse lebeszélése, hogy tutira ne potyára másszon fel az adott illető (HQ-ba beállító ember Zaggarral akarok játszani nagy vigyort kapna és a kérdést: lebeszélted vele előre? Könnyen lehet, hogy dolgozik, és ma tutira nem jön /ő egyébként is fehér holló, de Dax, Barakis, Frigli is ilyen/).

Másik jó lehetőség még 40k terén az ETC tesztelés. Ilyenkor biza sokan vannak, meg lehet nézni, hogy hogyan játszanak az emberek. WHFB-nél nincsenek ilyen edzőnapok, érdemes a TLK topikot lesni ilyesmiért az lfg.hu-n, viszont az hétköznapon lesz, és másnap is ott kell aludnia az illetőnek, ami megint pénz.

Hetedik pont: Milyen küldetéseket játszottál?

Legendáson spec küldetések vannak. Ezekkel előre tisztában kell lenni. WM/H terén ugye steamroller van, ott is tudni kell, hogy mi lesz. WHFB terén is könnyen befuthat valami egyedi dolog. A lényeg tehát: ha nem tudod előre, hogy mi is lesz a feladat, akkor lehet, hogy nem lesz már eleve esélyed (jó példa most ismét Darkeron Fala Legendáson... De utáltam támadóként azt a küldetést...)

Nyolcadik pont: Mennyit gyakoroltál, és kivel?

Ez ismételten összekapcsolódik a hatodik ponttal. Lehet, hogy sorban vered meg az ellenfeleket, akikkel gyakoroltál, de utána versenyen mindenki röhögve lehagy. Ezt a korábban bemutatott módszerekkel ki lehet küszöbölni. De ha nem budapesti vagy, akkor sajna csak részben. Itt ismét segíthet az internyet, ugyanis nagyon sok külföldi verseny (főleg amerikai) kerül fel videóként az internetre. Érdemes azokat megnézni, vannak olyan dolgok, amiknél csak néz az ember; ilyesmire nem is gondolt előre...

Remélem, tényleg segít valakinek/valakiknek ez az összefoglaló. Mielőtt valaki beszól, hogy versenyeken miért nem értem el jobb helyeket, ha tudom, hogy mit is kell tenni (ugye, végén kullogtam mindig, amikor játszottam); Nekem a 40k nem versenyjáték volt. Soha. Semmilyen formában. Túl sokszor veszek össze Fortuna kisasszonnyal hozzá. :) WHFB eredményeim mindig is jobbak voltak, WM/H pedig nincs. Hogy lesznek-e egyáltalán, az a jövő zenéje, majd meglátjuk.

10 megjegyzés:

  1. Nahát, a táptalan trolljaim fogalommá váltak? :) Amúgy az csak MkI-re volt igaz (mondjuk egy második helyre az utolsó MkI-es versenyben azért futotta), MkII-ben már más a helyzet, van a kiegyensúlyozott Horda, és a tápos, undorító Warmachine, pjuff. :D

    Amúgy a leírás nagyon jó, mindennel csak egyet tudok érteni. A versenyerdményeidhez meg csak annyit tudnék hozzátenni, hogy gyere WM/H versenyekre (pl. február elején a H.É.T.-re Fehérvárra), mivel az ellenben a GW délutáni kockadobáló játékaival (nem véletlenül troll a nevem ugye ;D) valóban kemény powergamerkedésre van kihegyezve, éppen ezért nem csak két-három sereget látsz a dobogón, mint 40k-ban. Illetve hazai szintéren általában igen, mivel a legtapasztaltabb ÉS kompetetívebb játékosok Circle-t és Khadort játszanak, de elvben mindenki esélyes.. Plusz egy WM/H versenynél kevés jobb gyakorlási lehetőség van :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű, ha legközelebb valaki megkérdezi miért nem érdekel a verseny belinkelem neki ezt a cikket... :DDD

    kiskorúbézoltán

    VálaszTörlés
  3. Huntroll: ja, legenda vagy. :) Verseny eredményeket csak azért vettem be, mert tudom, hogy valaki tutira belekötne, és a sikeres eredményeim rég voltak, és teljesen más rendszerben. A WM/H részhez pedig: seregem nincs, és még el kell döntenem, hogy akarok e több tízezer forintot modellekbe ölni, vagy egyszerűen csak a meglévőket akarom-e kifesteni.

    kiskorúbézoltán: már az elején írtam, ez csak azoknak szól, akik versenyt akarnak nyerni. Ott van viszont épp Kaba vagy Viasz vagy Darkeron, aki nem akarja megnyerni a versenyt, mégis elmegy rá, mert a nagy győzelmen kívül sok más is van egy versenyben (megmutatni másoknak a festésedet, új emberekkel játszani, megismerni azokat az embereket, akik a fórumokon írnak).

    VálaszTörlés
  4. Már előre megfenyegetve érzem magam :-) Köszi a cikket, jó időben jött, és szerintem hasznát is fogom látni.

    Én általában tényleg az emberek miatt megyek versenyre, de ebben az évben inkább az acél, hogy tudjak egyáltalán valakivel normális fantasy meccseket játszani. Debrecen környékén inkább a 40k az úr töretlenül.

    Tápolásról meg annyit, hogy bárki megy a versenyre, egy bizonyos szintig érdemes powerkedni, ezzel is megtisztelve az ellenfelet, hogy izgalmas és élvezetes legyen a játék. Mennék én full funos OnG sereggel szívesen, de az senkinek sem poén, ha első körben az orkok megeszik önmagukat :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó cikk!!!
    Annak ellenére, hogy én is viszonylag ritkán járok versenyre. DE ha megyek, akkor vagy én is ismerkedni, ill szórakozni, vAGY, ami még nagyon fontos, felmérni hogy épp az adott játékban milyen szinten vagyok.
    Kocka: 40k-ban nyugodtan rá lehet fogni, lévén erről szol a jatek, de sajnos mostmar WHFB-ben is a random varazslasok meg rohamtavok miatt...legutóbbi (és nekem első )8. kiadasos versenyrol sajnos nem nagyon jok az elmenyeim.

    WM/H: Bar meg kezdő jatekos vagyok es nem voltam meg versenyen, de szoktam olvasgatni forumokat es 1-2 szot valtottam mar tapasztaltabb emberekkel is élőben. Azt mondták, ott minden seregnek megvan a tápja, és azt kell tudni kijátszani, meg persze counterelni az ellen tápját.

    Infinity versenyekről valakinek vmi élmény/info/vélemény?

    VálaszTörlés
  6. Wolflord, félreérted a dolgot, sem a cikkel sem a szövegértésemmel nincs semmi probléma. (Bár ez utóbbit csak remélni tudom... :D)
    A versenyeket csak fórumos olvasgatásból ismerem, de pont olyannak képzeltem el mint amit itt leírtál. Viszont ettől az ördög nem csak szánkózásban de valamennyi olimpiai versenyszámban bajnok lenne a hátamon.
    Nagyon szívesen olvasgatom a versenybeszámolókat, a kódex, sereg és taktika elemzéseket, még a szabályzsonglőrködéseken is jót mosolygok. De ez egyszerűen nem az én világom.
    Szóval még egyszer, semmi problémám a cikkel, elnézést kérek ha ez jött volna le az előző hozzászólásomból.

    kiskorúbézoltán

    VálaszTörlés
  7. Volt egyáltalán Infinity verseny Magyarországon?

    VálaszTörlés
  8. kiskorúbézoltán:

    Na, most te értettél félre. :) Próbállak meggyőzni, hogy legalább egyszer gyere el egy versenyre, hogy meglásd: nem minden csak a tápról szól, hanem a hangulatról is. ;) Mert nem mindenkinél csak az van, mint amit én leírtam. ;)

    Bone:
    Infinity verseny még nem volt itthon soha.

    Kaba:
    persze, de ismerek olyat, aki full poén sereggel ment versenyre, az ellenfelével jól összecsaptak, és a végén külön történet lett a dologból. Szóval tény, sok függ attól, hogy kivel akadsz össze. Illetve épp fantasynál volt meg régen, hogy többen történetszerűen írták meg a csatajalentéseiket, és mindenki várta is őket. Ez mostanra onnan is teljesen elveszett.

    VálaszTörlés
  9. @Wolfi:
    Most is van ilyen, csak külföldön, online kampány:

    http://animositycampaigns.com/joomla/

    VálaszTörlés
  10. Kaba:

    Minden szentnek maga felé hajlik a keze. :P

    De régen biza voltak elég komoly leírások is (itt vannak a sajátjaim, csak megleltem őket)

    http://lfg.hu/forum/index.php?showtopic=5111&st=300

    Mint láthatod, itt Oker és nekem vannak összegyűjtve az első nemzetközi WHFB versenyről a leírásaink, az első oldalon pedig Wolio-ét leled meg a másodikról. Harmadik pedig ugye már nem volt...

    VálaszTörlés